MANAGEMENT BUY-IN

VOORDELEN VOOR

BEIDE PARTIJEN

MANAGEMENT BUY-IN

Bij een Management Buy In (MBI) transactie koopt de MBI kandidaat zich meestal in door het meerderheidsbelang van de aandelen te verwerven. De MBI kandidaat komt zelf als manager van buiten de onderneming, neemt de leiding over en gaat met een frisse blik de onderneming besturen.

Het komt vaak voor dat de onderneming zelf een dergelijke wens heeft en op zoek is naar de juiste man op de juiste plaats. Een MBI kandidaat is een voor de hand liggende keuze, omdat de MBI kandidaat met eigen kapitaal sterk betrokken is bij het goed exploiteren van de onderneming.

In voorkomende gevallen wil de ondernemer het stokje overdragen, maar is hij genegen een deel van zijn kapitaal in het bedrijf te laten. Zo blijft hij betrokken bij het bedrijf, een winstaandeel houden, maar heeft geen dagelijkse beslommeringen of verantwoordelijkheid meer. Groot voordeel bij een overname door een MBI kandidaat is dat veel kapitaal- en kennisvernietiging wordt voorkomen en de onderneming veelal wordt voortgezet in het gedachtegoed van de oprichter(s).

Daarnaast heeft de MBI kandidaat in veel gevallen een of meerdere informal investors achter zich staan. Zij ambiëren meestal geen zeggenschap; kans op een mooi rendement is hun belangrijkste drijfveer. Overigens is de kans op een succesvolle overname bij een MBI kandidaat vele malen groter dan de overname bij een volledige nieuwe start. Meestal blijkt de financierbaarheid dan de bottleneck.

Bedrijfsadoptie.nl beschikt over een netwerk Management Buy In (MBI) kandidaten, waarmee we kunnen voorzien in de meest geschikte opvolging van uw onderneming. Heeft u interesse in een kandidaat of wilt u zich als MBI kandidaat aanmelden, laat ons dit weten door middel van het contactformulier. Uw gegevens worden discreet behandeld.

MANAGEMENT BUY-OUT

STRATEGISCHE OVERNAME